Σχετικά

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου με πολιτικούς (Αρχείο Μουσείου Αλέξανδρου Παπαναστασίου, Λεβίδι Αρκαδίας)

“Το Λεβίδι είναι η γενέτειρα του σπουδαίου και φλογερού αυτού επαναστάτη πολιτικού, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Από το 1976 λειτουργεί λοιπόν εδώ το ομώνυμο μουσείο.

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1924 μέχρι το 1932 και υπήρξε ένα από τα φωτεινότερα μυαλά του δύσκολου 20ου αιώνα. Χαρακτηρίζεται ως ειλικρινής δημοκράτης και πλήρωσε άφοβα το τίμημα των ιδεών του. Στο Λεβίδι του Δήμου Τρίπολης υπάρχει το μουσείο που ιστορεί το βίο και τις ιδέες του πρωτοπόρου πολιτικού. Εδώ βρίσκεται η μεγάλη του βιβλιοθήκη με σπάνιους τόμους.

Τα επιστημονικά του συγγράμματα, μεγάλο μέρος της επιστολογραφίας του, λόγοι και άρθρα που έγραψαν ιστορία εκτίθενται στο Λεβίδι. Υπάρχουν επίσης σπάνιες προσωπικές και οικογενειακές φωτογραφίες, αποτυπωμένες στιγμές από τη στρατιωτική του ζωή και μια συλλογή από προσωπικά αντικείμενα: η ομπρέλα του, ένα σακάκι, το κομπολόι του. Μικρά «σκόρπια» ίχνη ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να χαθεί και που οπωσδήποτε έχει αφήσει λίγο από τον μεγάλο του εαυτό σε τούτα τα ασήμαντα φαινομενικά αντικείμενα.”